button cranio-sacraal therapie
button wie ben ik?
button tarieven
button contact
button links
beestje home

 

 

 

 

 

 

 


 

Bertie van Kessel
Cranio-Sacraal therapie

Het Cranio-Sacraal Systeem
Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (Dura Mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (Cranium) en wervelkolom tot onder aan uw heiligbeen (Sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het Sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit Cranio- Sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed.

 

We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het Cranio-Sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.
Tijdens een behandeling van het Cranio-Sacrale systeem kan een zogenaamd stillpoint optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en ingezet voor reparatie van het lichaam. Ook tijdens onze slaap kennen we stillpointperioden waarin het lichaam zich herstelt.

Wat is Cranio-Sacraal therapie?
Bij Cranio-Sacraal therapie wordt met een zachte, minimale druk met de handen op het lichaam gewerkt. Er wordt geluisterd naar het ritme van het Cranio Sacrale vocht om verstoringen, pijn- en spanningsplekken in het lichaam op te sporen en te behandelen. Mijn streven is om de elasticiteit en de ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige lichaamsbeenderen en lichaamsdelen te optimaliseren, want ruimte geeft energie. Daartoe zal ik in het ritme meegaan en een lichte druk op het systeem uitoefenen. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd om zich te ontspannen en ruimte te scheppen. Er ontstaat een diepe ontspanning waardoor het zelfhelende vermogen van het lichaam weer in werking wordt gezet.
Het is ook heel goed mogelijk dat de lichamelijke spanning haar oorzaak heeft in een emotionele gebeurtenis, die nog niet is opgelost, dan is het goed mogelijk om met dit trauma ‘in gesprek’ te gaan.
Cranio betekent voor mij luisteren, volgen en vragen stellen. Op deze manier zoeken we naar de oorzaak van ontstane disharmonie. En in de oorzaak ligt het antwoord van de heling.

Hoe verloopt een Cranio-Sacrale behandeling?
Voor een sessie is het raadzaam om gemakkelijke en loszittende kleding te dragen. Deze kleding houdt u gedurende de sessie aan, terwijl u op een massagetafel ligt.
Om de ontspanning optimaal door te laten werken, plant u beter geen belastende mentale activiteiten direct na de behandeling.  
Aangezien ieder mens uniek is, is er geen standaard techniek voor een bepaalde klacht. Soms duurt het even voordat u het effect merkt van een behandeling. Daarom is het van belang pas na drie sessies te evalueren. Op basis daarvan kan ik mijn verder behandelplan opstellen.

Wat is het effect van Cranio-Sacraal therapie?
Diepe ontspanning geeft de mogelijkheid om stress te reduceren en om traumatische gebeurtenissen te verwerken.
Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd, zodat het lichaam weer zoveel mogelijk functioneert zoals het bedoeld is.
Des te meer men zich bewust is,  des te meer men de regie over haar/zijn leven heeft.

Voor wie is Cranio-Sacraal therapie?
Voor iedereen die lichamelijke klachten heeft en bereid is om zichzelf en dus die klachten serieus te nemen. Waar het evenwicht verstoord is tussen lichaam en geest, vertelt het lichaam zijn eigen verhaal. Wilt u luisteren naar dat verhaal, dan is Cranio- Sacraal therapie ook iets voor u.
Bij de volgende klachten heeft Cranio-Sacraal therapie zich bewezen:
hoofdpijnen, dyslexie, nek- en schouderklachten, rugklachten,
chronische vermoeidheid, slaapstoornissen, posttraumatische klachten, hyperactiviteit, stress, lusteloosheid, aangezichtspijn,  oorsuizen, bekkeninstabiliteit, huilbaby’s.

 

 

 

 
 click image